Skip to Store Area:

Pasul 1 Pasul 2 Pasul 3

Incepand cu data de 25 mai 2015, magazinul nostru nu se va mai aproviziona cu carti noi. Mai puteti comanda cartile de pe site pana la epuizarea stocului, sau insemne ortodoxe autoadezive in cantitate nelimitata. Va multumim pentru intelegere!

Batrânul Porfirie, Părinte duhovnicesc și pedagog

Mai multe imagini

Batrânul Porfirie, Părinte duhovnicesc și pedagog

Rezumat: INTRODUCERECercetătorul evoluţiei duhovniceşti a elenismului ortodox se opreşte cu evlavie înaintea chipurilor pustniceşti ale unor părinţi duhovniceşti trăitori în vremea noastră. Fără să greşească i-ar putea socoti sihaştri contemporani sau ultimii descendenţi ai renaşterii filocalice în ţara noastră.

Aceşti părinţi, înzestraţi cu darul povăţuirii duhovniceşti, au adoptat morala ascetică şi cugetarea isihastă a părinţilor filocalici, continuându-şi lucrarea pedagogică şi călăuzitoare până în zilele noastre. Toţi aceştia au devenit părinţi duhovniceşti contemporani ai tinerilor şi sfătuitorii familiilor din Grecia de astăzi, continuând astfel tradiţia ortodoxă a paternităţii duhovniceşti.

Amintirea sfintelor lor vieţi va lucra veşnic în conştiinţa noastră, în chip mângâietor şi tămăduitor. Veşnic vom păstra vii în amintire chipurile unor Bătrâni precum Amfilohie Makris, Filotei Zervakos, Paisie Aghioritul, Sofronie din Essex, Epifanie Theodoropoulos, Iacov Tsalikis şi Porfirie Bairaktaris. Cuvântul lor de învăţătură va rămâne viu în conştiinţa noastră, ca un testament pedagogic, dar şi ca un îndrumar de viaţă.

În această carte vom înfăţişa personalitatea luminoasă a Cuviosului Bătrân Bairaktaris, părinte duhovnicesc plin de discernământ, un părinte al iubirii, al smereniei şi al ascultării. În mod deosebit părintele l-a iubit pe cei care, în luptele pe care le duc, rămân de obicei „nemângâiaţi”, pe oameni îndureraţi şi mâhniţi şi, mai ales, pe părinţii care îşi duc crucea, păşind în viaţă cu duhul bărbătesc al răbdării şi al aşteptării, călăuziţi fiind de un sentiment interior „de milosârdie”.

Bătrânul Porfirie a fost părintele duhovnicesc al tinerilor şi sfătuitorul familiilor într-o vreme care, aşa cum vom vedea, excelează, conform specialiştilor, prin caracterul său antipedagogic şi patologic. Părintele Porfirie a fost un om ce a trăit în spaţiul minunii, exprimându-se prin „nebunia întru Hristos”.Prin această lucrare a noastră nu încercăm să adăugăm prisoselnice podoabe sfintei personalităţi a cuviosului Bătrân. De altminteri, cele ce grăiesc prin ele însele nu au trebuinţă de dovezi. Valoarea sfinţeniei este ca valoarea unei bancnote, înscrisă chiar pe faţa hârtiei.

Dimpotrivă, prin această carte încercăm doar să aducem în suflete o smerită stare de slavoslovie a lui Dumnezeu şi de rugăciune.

Povestind întâmplări din sfânta viaţă a Bătrânului Porfirie, aruncăm o lumină asupra sufletului său iubitor şi drăgăstos şi înfăţişăm bunăvoinţa sa părintească, pentru a încerca şi noi la rându-ne să urmăm, plini de râvnă, învăţătura cea plină de iubire pentru Dumnezeu.

Gh. S.K.
Autor(i) Gheorghios S. Kroustalakis
Editura Bunavestire
An Aparitie 2002
Nr. Pagini 150
Limba Română
Dimensiuni (mm) 132 x 202 x 7
Tip Coperta Flexibila
Greutate (kg) 0.1450
Cod Produs BUN-9738071488
9,00 RON
Produs epuizat
la furnizor.
Acest produs nu se mai gaseste la furnizor (cel putin pana la o eventuala reeditare).

Acest produs face parte din următoarele categorii: : Cărți : : Povățuiri Duhovnicești : : Jurnale, Mărturii, Marturisiri :

Descriere Detaliată

Capitole GHEORGHIOS S. KROUSTALAKISGHEORGHIOS S. KROUSTALAKIS Profesor de Pedagogie la Facultatea de Filozofie a Universitatii din Atena BATRANUL PORFIRIE PARINTE... INTRODUCERECercetatorul evolutiei duhovnicesti a elenismului ortodox se opreste cu evlavie inaintea chipurilor pustnicesti ale unor parinti... I. LA SFARSITUL VEACULUI NOSTRU Facutu-mi-s-au lacrimile mele painea ziua si noaptea...Pentru ce umblu mahnit...Pentru ce esti mahnit, suflete al meu... II. IN LUME EVANGHELOS BAIRAKTARIS "cersetorul" lui Hristos ...inainte de a fi zamislit in pantece, te-am cunoscut, si inainte de a iesi din pantece, te-am sfintit... III. DARURILE BATRANULUI PORFIRIEDin ascultare [se naste] smerenia; Din smerenie, discernamantul; Din discernamant, stravederea; Iar din aceasta, inaintevederea... Monahia Theodosia (Andrikopoulou) Alta intamplare, la fel de minunata, povestita cu simplitate de Cuviosul Parinte Porfirie, s-a petrecut in anul 1985. Parintele... e. Darul tamaduiriiDintre multe daruri ce impodobeau personalitatea Parintelui Porfirie, trebuie sa-l amintim si pe acela al tamaduirii a tot felul... IV. BATRANUL PORFIRIE - PARINTE DUHOVNICESC SI PEDAGOG Ma rog mereu ca fiii mei duhovnicesti Sa Il iubeasca pe Dumnezeu, Care este Totul, ca sa ne invredniceasca sa intram In Biserica... Intre noi nu e nici o distantaParintele Porfirie) S-a spus ca astazi, cand fiinte sfinte, contemporane noua, precum parintii nostri duhovnicesti Porfirie...

Recomandări

Etichete Descriptive ale Produsului

Folosește spații pentru a separa etichetele. Folosește ghilimele simple (') pentru expresii.


Color Swatches Magento extension by Galathemes Magento Themes