Skip to Store Area:

Incepand cu data de 25 mai 2015, magazinul nostru nu se va mai aproviziona cu carti noi. Mai puteti comanda cartile de pe site pana la epuizarea stocului, sau insemne ortodoxe autoadezive in cantitate nelimitata. Va multumim pentru intelegere!

"A te preocupa de tine însuţi cere osteneală, iar a te preocupa de alţii este uşor"

"Încă din anul 1980, Fericitul Stareţ Paisie a început să ne vorbească despre anii grei ce vor veni. Adesea ne repeta că poate şi noi vom trăi multe din acelea pe care le scrie Apocalipsa. Scopul lui era să aducă înlăuntrul nostru neliniştea cea bună, astfel încât să mărim tot mai mult nevoinţa noastră duhovnicească, să stăm împotriva duhului nepăsării - pe care îl vedea că intră cu vicleşug şi în sânul monahismului - să ne eliberăm de iubrea de sine şi să începem să luptăm împotriva neputinţelor noastre, pentru ca rugăciunea noastră să aibă putere." (monahia Filoteia, "Trezirea duhovnicească" - http://www.publicatiiortodoxe.ro/cuviosul-paisie-aghioritul-cuvinte-duhovnicesti-vol-ii-trezire-duhovniceasca.html)

Vă propunem spre lectură un mic fragment din volumul al doilea al seriei "Cuviosul Paisie Aghioritul. Cuvinte duhovniceşti", volum în care, precum scria monahia Filoteia, autoarea prologului, sunt cuprinse subiecte care se referă la realitatea contemporană, care ne cheamă la neîncetată trezvie şi nevoinţă şi ne pregătesc pentru situaţiile grele cu care probabil ne vom confrunta.

"Lucrarea în noi înşine"

"Dacă vrei să ajuţi Biserica, cel mai bine este să cauţi să te îndrepţi pe tine însuţi, decât să cauţi să îndrepţi pe alţii. Dacă te îndrepţi pe tine însuţi, imediat se îndreaptă o părticică din Biserică. Dacă aceasta ar fi făcut-o toţi, Biserica s-ar fi îndreptat. Însă astăzi oamenii se preocupă de toate celelalte subiecte, dar nu se preocupă de ei înşişi. Pentru că a te preocupa de tine însuţi cere osteneală, iar a te preocupa de alţii este uşor.

Dacă ne preocupăm de îndreptarea noastră şi ne întoarcem mai mult spre lucrarea lăuntrică decât sprea cea exterioară, dând întâietate ajutorului dumnezeiesc, vom ajuta pe ceilalţi mai mult şi mai eficace. Ba încă, vom avea şi pacea lăuntrică care va ajuta fără zgomot sufletele ce le vom întâlni, pentru că starea duhovnicească lăuntrică trădează virtutea sufletului şi îi schimbă pe ceilalţi. Când cineva se dăruieşte lucrării exterioare înainte de a ajunge la strălucita stare duhovnicească, dar are mâhnire, nelinişte, lipsă de încredere în Dumnezeu şi mereu îşi pierde pacea sa. Dacă nu îşi face bine mai întâi lui însuşi, nu poate spune că interesul lui pentru binele obştesc este curat. Când se va elibera de omul său cel vechi şi de orice lucru lumesc, va avea harul dumnezeiesc şi atunci el însuşi va fi odihnit şi va putea odihni şi pe ceilalţi oameni. Dacă însă nu are harul lui Dumnezeu, nu se poate impune nici lui însuşi şi nici pe alţii nu îi poate ajuta, astfel încât să le aducă folos dumnezeiesc. Trebuie să se afunde în har şi după aceea să-şi folosească puterile lui sfinţite pentru mântuirea celorlalţi."

Leave a Reply