Skip to Store Area:

Pasul 1 Pasul 2 Pasul 3

Incepand cu data de 25 mai 2015, magazinul nostru nu se va mai aproviziona cu carti noi. Mai puteti comanda cartile de pe site pana la epuizarea stocului, sau insemne ortodoxe autoadezive in cantitate nelimitata. Va multumim pentru intelegere!

Fără frică - Despre curajul mărturisirii lui Hristos

Mai multe imagini

Fără frică - Despre curajul mărturisirii lui Hristos

Rezumat:

Este, pur si simplu, o carte despre arta razboiului duhovnicesc in vreme de prigoana.- Editorul

Autor(i) Sergiu Ciocarlan
Editura Areopag
An Aparitie 2013
Nr. Pagini 224
Limba Română
Dimensiuni (mm) 105 x 165
Tip Coperta Flexibila
Greutate (kg) 0.3500
Cod Produs ARE-9786068451503
8,90 RON
Produs epuizat
la furnizor.
Acest produs nu se mai gaseste la furnizor (cel putin pana la o eventuala reeditare).

Acest produs face parte din următoarele categorii: : Produse : : Cărți : : Poezie și Proză : : Jurnale, Mărturii, Marturisiri : : Biografii :

Descriere Detaliată

Schiţă istorico - biografică

Părintele Radu Stanciu se naşte pe 17 aprilie 1886, în comuna Blăjani din j u deţul Buzău. Urmează cursurile Şcolii Normale, apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie. Este hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Co teşti (judeţul Râmnicu - Sărat) , pe 1 octombrie 1907, iar un an mai târziu este hirotonit preot pe seama B isericii Adormirea Maicii Domnului din comuna Valea Teancului (judeţul Buzău). În mai 1911 , este trans ferat la B iserica Sfinţii Trei Ierarhi din comuna Surdila Greci (judeţul Brăila). În afara programului liturgic, va fi solicitat să ocupe postul de al doilea învă ţător al şcolii din comună. În octombrie 1931, se transferă la B iserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Brăi la, fiind paroh în perioada ianuarie 1941 - decembrie 1949. De asemenea, vocaţia sa de luminător al celor mici îl determină să fie profesor de religie la şcolile din parohie (Şcoala Primară nr. 8 de Băieţi, şcolile de ucenici şi ucenice nr. 1) între 1931 şi 1944, activitate pentru care a primit Medalia „25 de ani neîntrerupţi în slujba statului”.

Ocupă numeroase portofolii: me m bru al Adunării Eparhiale şi al Consiliului Epar - hial (1932 - 1938), secretar al Băncii Pre oţi - lor şi Cântăreţilor (1935), membru în Co legiul Electoral pentru alegerea lui Iustinian Marina ca Arhiepiscop al Bucureşti lor şi Pa triarh al Bisericii Ortodoxe Româ ne, direc tor al Căminului Cultural „Spiru Haret” din Brăila (1939 - 1948) şi al Cămi nu lui Cultural Orăşenesc „Sandu Aldea” (1943).

Slujeşte ca preot până la data de 10 martie 1959, mutându se la Domnul pe 14 iunie , în acelaşi an. Cu un curaj remarcabil, protestează în biserică împotriva regimului comunist care fură realmente sărbătorile, fapt con semnat şi în sentinţa de condamnare: „În ziua de 6 ianuarie 1948, de Bobotează, preotul Radu Stanciu a anunţat pe cei ce se aflau în bis e rică la slujbă că guvernul a interzis să se mai facă sfinţirea apei cu fast , spunând că «astăzi aceştia ne-au luat boboteaza, iar mâine ne vor lua şi paştele»”. Nu este si n gurul moment în care se opune ideologiei de partid. Refuză să vorbească în biserică despre pericolul pe care îl reprezintă partidele istorice sau despre rolul nefast jucat de Iuliu Maniu, deşi comuniştii luaseră măsuri ca toţi preoţii să vorbească în biserici în acest sens pentru „lămurirea” poporului. Tot în semn de protest, refuză să vorbească despre însemnătatea Revoluţiei de la 1848, la sărbătorirea centenarului acesteia. O altă acuzaţie a fost aceea că a comunicat în biserică, imediat după publicarea legii reformei învăţă mântului, că „ de acum înainte, în toate şcolile, în loc de Tatăl nostru se cântă un cântec rusesc”.

În urma delaţiunilor făcute de paracliserul de atunci, preotul Radu Stanciu a fost condamnat în 1949 de Tribunalul Brăila la cinci ani de închisoare pentru „atitudine ostilă regimului”. Incul patul Radu Stanciu, deţinut în Penitenciarul Brăila, face recurs, iar Curtea de Apel Galaţi admite recursul şi casează sentinţa corecţională nr. 64/ 1949 a Tribunalului Judeţului Brăila, „declinând competenţa de a judeca acţiunea publică în favoarea Tri bunalului Militar Galaţi”. Tribunalul Militar îl con damnă pe preotul Radu Stanciu la şase luni de închisoare corecţională şi patru mii de lei amendă pentru delictul de „răspândire de ştiri false”, dar , pentru că executase deja pedeapsa, a fost eliberat , fiind obligat să restituie suma de zece mii de lei care re prezenta cheltuielile de judecată.

Adevărat iubitor de Hristos şi lupt ă tor pentru construirea bisericii (a treia, pentru că prima se prăbuşeşte pe 12 ianuarie 1896, iar a doua este Paraclisul co n struit în 1896), preotul Radu Stanciu va suferi de pe urma regimului ateu, însă nu apucă să vadă cum, în 1964, biserica este dina mi ta -tă, potrivit planului diabolic de sistematizare a oraşului. Dumnezeu l-a ferit de pri-ve liştea plină de durere a demolării în data de 6 aprilie 1964, chiar în Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci. Într-o săptămână, monumentala bise-rică, a cărei piatră de temelie fusese pusă la 29 septembrie 1935 şi care beneficiase de sprijinul financiar şi material al mareşalului Ion Antonescu, a fost la pământ. Autorităţile au interzis până şi memoria acestui trist eveniment, căci nu există astăzi fotografii, iar cuvintele - mărturii pier , unul câte unul, odată cu oamenii care trec la cele veşnice.

Recomandări

Etichete Descriptive ale Produsului

Folosește spații pentru a separa etichetele. Folosește ghilimele simple (') pentru expresii.


Color Swatches Magento extension by Galathemes Magento Themes